Странице

среда, 3. новембар 2010.

Zimski san medveda




Medvedi su najpoznatije zimske "spavalice"
Zima donosi sobom hladnoću i glad u svet životinja. Neke tada nemaju čime da se hrane, dok je drugima hladno i gladne su. Zato se većina njih i priprema da preživi do proleća.
Ako zimi odete u šumu, nađite panj sa tek osušenom korom i skinite je. Ispod nje ćete naći pravu kolekciju insekata. Ako je napolju toplije, videćete i kako se kreću. Međutim, ako je mraz, oni su nepokretni, pa čak i pokriveni injem. Čim ovako nepokretnog insekta stavite na dlan on će se za nekoliko minuta zagrejati i pokrenuti. Temperatura njegovog organizma za vreme zime može da bude i niža od nule. Ali, on se neće smrznuti sve dok u njemu ne počnu da se stvaraju mikroskopska zrnca leda.
Slepi miševi spavaju zimi, ali ne uvek tamo gde su proveli leto. Neke vrste slepih miševa odleću u jesen na jug i tamo u snu provode zimu. Lete, takoreći na kraj sveta, da bi - spavali.
Žabe, zmije i gušteri u zimskim mesecima imaju dva problema. Najpre, oni nemaju šta da jedu, a zatim, smeta im njihova nestalna temperatura tela. One su hladnokrvne životinje i temperatura njihovog organizma zavisi od temperature vazduha. Ako zahladni, one postaju slabo pokretljive i koče se od hladnoće. Tada oko njih može postojati brdo hrane, ali one neće moći da je jedu.

Нема коментара:

Постави коментар